Antic Gremi de Traginers d'Igualada

Publicado en Associacions

Contacte:
Magí Molas - President
T. 686 48 63 16
www.anticgremitraginersigualada.org
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

L’Antic Gremi de Traginers d’Igualada manté viva una tradició igualadina que enriqueix el calendari local amb una mostra de tipisme genuí de casa nostra. La gent de la tralla fa perdurar el costumari, reviscolant una festa que s’apropa els 184 anys d’existència documentada.

Això significa un esforç de continuïtat i de fidelitat. L’esperit gremial segueix i hom s’identifica amb el passat, afermant el testimoni d’un ofici pràcticament desaparegut. La modernitat dels nostres temps deixa un espai als Tonis perquè celebrin la seva festa anual en honor del seu patró, anomenat popularment Sant Antoni des rucs.

Igualada queda enrere en moltes coses, perd potència i protagonisme, però els traginers no cedeixen i s’esforcen en mantenir alt el seu prestigi, sense recular. Amb la mirada posada en l’esdevenidor, saben mantenir viva la flama de la torxa vivencial dels avantpassats. Són els hereus d’aquells carreters que no renuncien als seus orígens, arrelats en el segle passat. Els igualadins esperem, amb delectança, la seva festa. Xics i grans, ens agrada veure la desfilada d’animals i carruatges. Als grans, ens porta records d’infantesa. Els petits veuen imatges retrospectives per aprendre a estimar la nostra història, forjada per gent de casa, que en altres temps necessitaven d’aquells cavalls i d’aquells vehicles, els carros, diligències, xarrets, jardineres, que avui són com unes relíquies del pretèrit no molt llunyà.

La festa dels Tres Tombs d'Igualada, celebrada ininterrompudament des de 1822, cada any fa tombar multitud de carros per la capital de l'Anoia. La festa, organitzada per l'Antic Gremi de Traginers comença el mateix dia 17 de gener, onomàstica del sant, amb un ofici solemne a la basílica de Santa Maria. Tot i això, els Tres Tombs pròpiament dits se celebren el primer diumenge després del 17, amb la presència de la diligència -carruatge únic a tot l'Estat-, les banderes històriques, el carro del sant, el carro de la palla i la banda de música de la unitat muntada de la Guàrdia Urbana de Barcelona, en una de les celebracions més lluïdes de tot el país, declarada, el 1981, Festa d'Interès Turístic per part de l'Estat espanyol.

Si bé, des de fa uns anys, diverses localitats celebren novament aquesta festa, Igualada s’enorgulleix de ser l'única que, des de l’any de la seva fundació, el 1822, ha celebrat els Tres Tombs cada any, fins i tot amb les condicions climàtiques i històriques més adverses.