Ateneu Igualadí de la Classe Obrera

Publicado en Associacions

Contacte:
Francina Cirera - Gerent
T. 93 803 07 63
www.ateneuigualadi.net
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.L’Ateneu Igualadí de la Classe Obrera es va fundar l’any 1863. Foren 13 obrers els fundadors amb el recolzament del Pare Marià amb l’objectiu de formar un centre instructiu, de formació professional i posar la cultura a l’abast de tothom.

El naixement de l’Ateneu respon bàsicament a dues tendències: A finals dels segle XIX el marc socio econòmic igualadí es caracteritzava per un estancament industrial això per una banda i per l’altre l’educació pública es trobava en una situació deficitària per tant els Ateneus eren una eina fonamental per instruir i formar a la classe obrera.

L’escut o emblema de l’Ateneu és un dibuix d’estil modernista que simula un rusc voltat d’abelles amb la inscripció en llatí “labor prima virtus ”simbolitzant la laboriositat col·lectiva, al igual que el moviment Ateneísta.

L’any 1939 que marca el final de la guerra civil espanyola i l’inici de la dictadura de Franco d’incauta l’Ateneu i passa a ser El Centro Nacional.

La incautació s’allargarà fins el 1977 que es quan s’inicia el període de recuperació gràcies a la voluntat del poble d’Igualada.

Després de la recuperació, l’Ateneu ha d’iniciar una tasca de rehabilitació ja que les instal·lacions estan força malmeses i per fer front a les despeses ha de vendre una part de patrimoni a l’ajuntament, concretament el camp del Xipreret, a un preu molt interessant pel municipi i també ha de llogar el Teatre per poder rehabilitar-ho.

L’any 2004 es fan obres de rehabilitació amb l’objectiu de fer més funcional l’Ateneu Igualadí. Es rehabilita el vestíbul amb la col·locació d’un ascensor i en el primer pis s’aïlla l’auditori de les altres dependències d’aquesta planta per tindre accessos independents a les sales.

En el 2006 s’ha fet una segona fase en la que s’han fet les reformes de rehabilitació i seguretat de l’edifici, reforçament del terra de l’auditori, la construcció de nous serveis i l’habilitació de noves sortides d’emergència.