Casal Català - Els Hostalets de Pierola

Publicado en Associacions

Contacte:
Sergi Puig - President
T. 93 771 20 80
T. 645 68 29 07
casalcatalà@arrakis.es
www.casalcatala.arrakis.es
 

El Casal Català dels Hostalets de Pierola és una societat privada sense ànim de lucre ubicada en el municipi dels Hostalets de Pierola, que té com objectiu promoure activitats culturals i recreatives en el municipi, com figura en els seus estatuts. La seva seu social es troba en l’edifici del Casal Català, al carrer Isidre Vallés-30 del mateix poble. Els Hostalets de Pierola és un poble de la comarca de l’Anoia, a uns cinquanta quilòmetres de Barcelona, (Europa) que en el cens de 2007 compta amb 2300 habitants.

El Casal Català dels Hostalets de Pierola està integrat per uns 430 socis que deleguen democràticament el funcionament de l´Entitat en una Junta Directiva que s´ encarrega de gestionar el Casal (manteniment del local, lloguer del cafè, activitats, etc.).

Es diu que el 10 de Maig de l’any 1918 un grup de veïns dels Hostalets va fundar la "Unió Regionalista Hostaletense", societat polític cultural que tenia entre altres, l’objectiu de lluitar per aconseguir la implantació de l’autonomia a Catalunya.

Es disposava d’un petit local (Cal Batista, carrer Major,1 ), que comptava amb un cafè -bar i una petita sala. Ates el reduït espai, a l’hora de fer algun tipus d’actes i espectacles per la Festa Major s’havia de recórrer al lloguer d’un envelat, que es muntava on ara hi ha la plaça del Dr. Conde, (la placeta).

Es feu així fins l’any 1925 en què mentre es representava a l’envelat "Terra Baixa", una forat tempesta obligà a suspendre l’acte. Quatre dels assistents, es varen refugiar a Cal Sr. Enric Cucurella (ara l’ajuntament). Ell mateix, el Sr. Joan Vallés, el Sr. Joan Subirats i el Sr. Casimir Orriols, en aquell moment van decidir finançar la construcció del que un any més tard seria el Casal Català. Bona part de la gent del poble participà treballant en les obres que començaren el Setembre de 1925 i acabaren per la Festa Major de l’any següent.

En aquell moment, l’arrelament de la societat al poble sembla ser que era força important, ja que sabem que comptava amb 153 socis familiars, és a dir, aproximadament la meitat de les famílies dels Hostalets.

Acabada la Guerra Civil, l’any 1939, el Casal hagué d’adoptar diferents noms: "Centro Recreativo de la Falange Española de las Jons" (1939), "Casino Nacional" (1940), "Centro Cultural Recreativo" (1958), abans de retornar al seu nom de sempre el 1988. El Casal és més que el bar del poble.

Al setembre del 2005, el Casal Català compta amb 401 socis. Tots de diferents idees i posició social. És gràcies a ells i a les subvencions que podem aconseguir que el Casal sigui el que és, casa teva.

Tots els socis ho són per diferents raons. Uns per sentiment, altres per ajudar a la seva conservació i d’altres perquè el Casal forma part del poble dels Hostalets. Tot plegat ens uneix. Alguns diuen que no hi ha res a canvi. Tenen raó, poca cosa es pot oferir: descomptes en els espectacles o gratuïtat en altres, possibilitat d’estar a la Junta Directiva i treballar sense lucre per el bon funcionament del Casal, promoure activitats i aportar idees per realitzar, etc.