Pessebre Vivent d'Òdena

Publicado en Pessebres Vivents

Contacte:
Rosa Hernàndez - Presidenta
T. 616 12 36 17
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

El Pessebre Vivent d’Òdena conserva al seu darrere molts anys d’història. Aquesta activitat cultural s’inicià a Òdena al 1977, al bell mig d’un entusiasta grup de joves.

En els nostres dies aquesta activitat restava oblidada des de feia anys. Després del 1977 el Pessebre es va dur a terme durant quatre anys i més tard, l’any 1991 es va tornar a iniciar fins a finals de segle XX. Un altre vegada  hem volgut tornar a recuperar aquest estimat Pessebre, duent a terme aquest darrer any la quarta edició.

En el seu moment el Pessebre Vivent d’Òdena havia arribat a adquirir un caràcter molt important, tant per les seves dimensions econòmiques, humanes i fins i tot, demogràfiques.

El primer Pessebre Vivent que es realitzà, despertà un interès i un èxit suficient per crear una base satisfactòria per l’aparició de successives edicions. El ressó del primer Pessebre Vivent d’Òdena ho reflexa aviat la premsa comarcal.

Per a la realització d’aquest primer pessebre es feren grups d’organització, disseny i construcció d’escenaris, coordinadora d’espais escènics, disseny i elaboració de vestuari, adequació d’escenaris naturals, publicitat. El Pessebre aparegué en un total de cinc escenes: el naixement de Jesús,  l’anunciació als pastors, mercat a Betlem, pou de les samaritanes i casa de pagès.

La totalitat dels actors fou de 45 persones, veïns del poble d’Òdena.

En la seva segona edició, les instal·lacions es van ampliar notablement amb un total de vuit escenes, igualment, també augmentà fins a un nombre de 75 persones com a actors. L’èxit aconseguit es veié igualment reflexat als diaris i a les televisions comarcals.

Aquests Pessebres es dugueren a terme al recinte del castell on, actualment està en mal estat, per això l’hem ubicat a la plana del dessota de la torre d’aquest castell.

Unes edicions més tard, el Pessebre va contar amb una representació durant tot el circuit, mercès al fil director constituït pel guió musical i el text que en perfecte harmonia conduïa al públic al llarg de la representació. En la 5a edició que es promogué a dalt al castell l’organització veié abordades les seves previsions.

Una vegada el Pessebre arribà als nostres dies, un grup emprenedor de veïns del poble, va voler revifar l’Associació Cultural del Pessebre per dur-hi a terme un altre cop l’escenificació del Pessebre.

L’any 2006 el Pessebre inicià la seva primera edició desprès de uns anys d’aturada, amb la nova junta a la Plaça Major del poble. Les tres edicions posteriors ja es realitzaren a la plana del dessota del Castell.

En aquestes 4 ultimes edicions del Pessebre Vivent, es desenvolupa en el mateix escenari, dessota del turó del castell, lloc que al llarg dels anys ha estat abandonat, recinte antic aquest del que tant sols resten alguns detalls molt significatius del que era el castell més important de tota la Conca d’Òdena.