Pessebre Vivent de La Llacuna

Publicado en Pessebres Vivents

Contacte:
Rosa Ma. Vallespí - adm. Ajuntament
T. 93 897 60 63
T. 679 25 22 83
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.pessebrevivent-lallacuna.tk

 

Des de l’any 1999 a la Llacuna s’organitza un Pessebre vivent per a recollir fons per a la Marató de TV3. S’hi destina el 50% dels beneficis obtinguts amb la venda d’entrades.

Tot va començar amb un grup de persones del poble es van proposar fer un pessebre vivent. La plaça Major, porticada, semblava un marc molt adient. Hi havia ganes de fer-ho però ningú tenia massa clar com començar. Després d’unes quantes reunions i de buscar informació es va decidir fer un pessebre seguint els costums hebreus. Ens van ser molt útils les il·lustracions de la Bíblia il·lustrada per a infants de l’editorial Plaza&Janés (col·lecció Plaza Joven).

El primer any hi va haver molta feina. Calia decidir quins quadres es farien i la seva ubicació; també es van haver de confeccionar tots els vestits i preparar la gravació amb el text i la música que acompanya el recorregut, entre moltes altres coses...

En les reunions preparatòries, i quan calia decidir quin dia es faria el pessebre, algú va proposar fer-lo coincidir amb la Marató de TV3; la idea es va acceptar i des d’aleshores s’ha fet així.

El primer any es van preparar set quadres: l'Anunciació als Pastors, les Rentadores, la Casa de pagès, el Naixement, el Mercat, el dimonis i Jesús a la fusteria. Els anys següents s’hi ha anat afegint escenes: l’any 2000 el Cisteller i la Visita a Santa Isabel; l’any 2001 la forta nevada que va caure el 14 de desembre, pocs dies abans del Pessebre, va impedir la seva realització. L’any 2002 s’enceten la Ferreria i la Posada, l’any 2003 el Terrissaire, l'Escrivent i el Picapedrer, l’any 2004 els Astròlegs i la Fugida a Egipte. Finalment, el 2005 s’inaugura el caganer.

La característica principal del pessebre que s’organitza a la Llacuna és que, en estar ubicat en la plaça del poble,cada any es munta i es desmunta totalment i se’n fa una única representació.

Unes setmanes abans del pessebre es van fent reunions a les quals tothom hi és convidat. En aquestes trobades es decideixen totes les qüestions referents al pessebre: horaris, novetats, publicitat...

Una o més persones es fan responsables de cada quadre i s’encarreguen de buscar tot el necessari. Es pot dir que tot el poble es mobilitza: uns muntant les escenes o la infraestructura necessària: tancar carrers, llums... altres aportant-hi els materials necessaris: palla, "mallassos", mobles, animals... d’altres venent entrades, fent el pa torrat, o fent d’actors.. .

Aquest any hem canviat una mica el recorregut i cada any es procura fer algun quadre més. El conta - contes - el forn de pa …