Ball de Bastons d'Igualada

Publicado en Bastoners

Contacte:
Màrius Tomàsrepresentant
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

El Ball de Bastons d’Igualada apareix documentat per primera vegada el 1687 a Tarragona, per les festes de Santa Tecla d’aquell any. Per tant, el fet d’aparèixer a tanta distància geogràfica d’Igualada demostra que tenia assolit un prestigi i que, per tant, el seu origen –avui desconegut- podria remuntar-se una generació o dues abans de la data esmentada, si no més. De manera molt destacada, la colla –sota els auspicis del Gremi de Paraires- rebé Felip V el 1701 en la visita que féu a la Vila d’Igualada. També participà en les solemnes festes de trasllat de la imatge del Sant Crist d’Igualada a la seva capella nova el 1733.

Dels documents antics (segle XVIII) es dedueix que la distinció del Ball de Bastons enfront dels altres balls era la d’acompanyar les autoritats municipals a ofici, tasca que a partir de mitjan segle XIX va assumir el conjunt sencer de les comparses.

A partir de mitjan segle XIX els tenim documentats cada any a la Festa Major de Sant Bartomeu, cosa que ens fa pensar que participaven del seguici de Corpus, i d’allà passaren des de molt antic al seguici patronal.

Les darreres aparicions del Ball de Bastons igualadí foren segurament entre 1915 i 1920, ja que el 1921 (però no abans) ens consta que vingueren de fora, fet que ja apuntava l’historiador local Gabriel Castellà l’any 1905 com a gens estrany a la població en aquell temps. Per tant, pensem que la desaparició de la colla local es donà uns anys abans de la Guerra Civil.

Des d’aleshores, els balls de bastons no han sigut un fet aliè a la nostra ciutat, però sempre a càrrec de colles forànies, fenomen social que ara pretenem canviar.