Colla de Ball de Bastons de Masquefa

Publicado en Bastoners

Contacte:
Juli Molano - Cap de Colla
T. 663 66 22 60
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.amasquefa.com/bastoners
www.bastoners.info/masquefa
Carrer Sant Antoni, 39 (antiga Fàbrica del Cartró)
08783 Masquefa (Anoia)A Masquefa el ball de bastons sembla que es practica com a mínim des del segle XIX. Segons la memòria oral de la gent de més edat de Masquefa, ells ja havien sentit a parlar d'algunes colles organitzades amb balladors de renom com el Peret de Can Massana, el Pau Moixallet, els germans Estruch, l'avi de Cal Caló, l'avi de Cal Gros o l'avi de Cal Torretes. Ara bé, hi ha una prova que demostra que això va ser realment veritat. Es tracta d'un llibre de partitures que pertanyia a en Joan Cuyàs, Marxant de la Flauta. Aquest era el músic que tocava els balls del llibret perquè els ballés la colla, tot i que no hi ha cap data, el llibret i el seu propietari ens remunten directament al segle XIX.

La fotografia més antiga que es conserva d'una colla bastonera de Masquefa és del dia 26 d'abril de 1925 i està feta en motiu dels actes d'inauguració de l'actual església parroquial de St Pere, tot i que sembla que la colla era més antiga per la data de la seva bandera, amb el brodat: COLLA BASTONERS 1916 MASQUEFA.

Als anys trenta s'apuntaren més balladors i amb la millora dels mitjans de comunicació, l'any 1933 van poder ballar a les festes de Gràcia, la seva primera sortida a Barcelona. La guerra civil portà a la dissolució de la colla de bastoners. Un dia plujós de 1945, un grup d'antics bastoners de Masquefa es van trobar per fer petar la xerrada a Cal Llanterna. En Jaumet de ca la Sivina va començar a cantar les antigues notes dels balls dels bastoners. Es van engrescar a reorganitzar una colla bastonera que representés Masquefa per les festes assenyalades. Van ser anys de molta eufòria bastonera, i la tradició es va mantenir viva fins l'any 1962, que per motius interns i diversos la colla es va desfer i els bastoners van desaparèixer dels carrers de Masquefa durant molts anys.

Amb motiu de la inauguració del local de l'Alzinar, moltes coses es van posar en marxa l'any 1978. La recuperació del ball de bastons n'és un bon exemple. L'any 1979 la colla va saber per un diari que s'anunciava la IV Trobada de Bastoners a Castellar del Vallès. A partir de 1979, així, els nostres bastoners han participat a totes les Trobades. Gràcies a la incorporació de les primeres bastoneres la colla de ball de bastons es manté viva en l'actualitat, ja que la majoria del grup d'ara són noies, incloses les últimes caps de colla (Clara Morales, M. Teresa Porta i Mireia Mas).

L'any 2002 els bastoners de Masquefa van tenir la oportunitat de poder viatjar a l'estranger i de poder exportar la nostra cultura a llocs com Madrid i Portugal participant a l'Aplec Internacional de Cultura i Folklore Català de Lisboa. El 2006, els Bastoners van ampliar fronteres essent convidats al Festival Internacional de Folklore de Romania, de repercussió i caràcter internacional, amb països com la mateixa Romania, Albània, Moldàvia o Itàlia.

Després d'alguns anys sense "colla petita", el 2009 s'han iniciat els assajos amb nens i nenes a partir de 6 anys, que portaran també el so dels bastons pels carrers de Masquefa en les seves festes més populars.