Ball de Cercolets d’Igualada

Publicado en Popular i Tradicionals

Contacte:
Natàlia Prat
T. 670 56 94 90
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
El Ball de Cercolets d’Igualada apareix documentat per primera vegada el 1828, en una visita reial a Igualada, la de Ferran VII i Amàlia de Savoia. La crònica o relació que d’aquelles festes es va imprimir a Cervera ens parla d’uns grups de joves que formaven ...vistosos grups i figures amb arcs guarnits de flors a les mans. També ens parla que les comparses dels balls s’esmerçaven per festejar als augusts sobirans amb les seves variades i vistoses danses, amb els seus arcs de flors...

El Ball apareix a la Festa Major d’Igualada i a dues festes de Barri amb molta continuïtat entre 1855 i 1919.

Les darreres aparicions del Ball de Cercolets igualadí foren segurament per la Festa Major de 1928, ja que el 1930 (però no abans) ens consta que vingueren de Vilafranca, fet que ve documentat per unes fotografies realitzades per a l’Arxiu Fotogràfic Municipal d’Igualada per un concurs relacionat amb la Festa Major.

L’historiador local Gabriel Castellà va publicar al diari “Sometent” l’any 1905 el que es pot considerar el treball de referència per a la recuperació. Per tant, pensem que la desaparició de la colla local es donà uns anys abans de la Guerra Civil.

Des d’aleshores, el ball amb cèrcols no ha sigut un fet aliè a la nostra ciutat, però sempre a càrrec de colles forànies i, sobretot, esbarts. Un fenomen social que hem volgut canviar, aprenent les danses, assajant regularment cada setmana i confeccionant-nos el vestuari escaient segons les investigacions fetes en arxius i amb l’ajut i criteri d’alguns experts.

Actualment el grup el formem 27 persones d'entre 17 i 25 anys i assagem un cop per setmana a l'Ateneu Igualadí.