Bitrac Dansa Igualada

Publicado en Popular i Tradicionals

Contacte:
Ignasi Vilanova i Calzada - President
T. 93 803 27 07
T. 616 47 90 82
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.BITRAC DANSA és un grup folklòric dedicat a donar a conèixer les danses dels Països Catalans, i a la seva investigació.

Està format per joves de procedència plural.

És un grup totalment “amateur”: té grups de juvenils i infantils que fan preveure la seva continuïtat.

Per la presentació de les danses, cerca la fidelitat als continguts tradicionals i la manera de ballar del poble, però, donar a les seves interpretacions tota la riquesa i condició tècnica habituals del ball escènic per a convertir els elements tradicionals en un suggestiu espectacle per l’auditori assistent.

HISTÒRIA:
Bitrac, és tal com s’anomenava a Igualada el ball de bastons, motiu pel qual aquest mot ha estat adoptat com a nom de l’Entitat.

Va estimular la seva creació, l’interès per la recerca i posada en escena dels balls típics d’Igualada.

Es va donar a conèixer per primera vegada l’any 1990 i ha presentat el seu espectacle per arreu del Principat, a l’ Estat (Andalusia i Extremadura) i a Europa (Itàlia i França).

TRAJECTE QUE MOSTRA L'EVOLUCIÓ ARTÍSTICA:
1987
Teníem l’edició d’un recull de partitures per a piano, fet pel mestre Il·luminat Saperas de catorze “Comparses o balls popular d’Igualada”. La documentació escrita poc ens va aportar de com s’interpretaven. La documentació gràfica ens va servir per il·lustrar la manera de vestir-los. La part oral que ens va arribar, era poca i confusa i de quan ja estaven en decadència i a prop d’extingir-se.

1990
Amb totes les fonts descrites, vam fer un recull de sis danses que es van presentar a l’escenari, amb figurins de Maria Carbonell i la música instrumentada per Xavier Casañas i vam anomenar l’espectacle “Les nostres danses tradicionals”.

1992
Nova presentació del programa descrit amb la incorporació de quatre noves danses, Farandola, La Morisca, L’indiot i Dansa de masovers, també del recull de “Jocs i danses “, interpretades per les seccions juvenil i infantil, coreografiades per Albert Sans, instrumentades per Xavier Casañas i amb figurins, com tots els dels nostres espectacles de Maria Carbonell.

1995
Cinquè aniversari. El grup s’ha consolidat. Incorporem al nostre programa cinc noves danses que permet al grup poder presentar un espectacle divers i suggestiu. S’hi inclouen les danses: Festa de pagesia, Ball de cascavells, Corranda alta, Espunyolet i Bolero de Valderrobres.

1998
Es segueix la línia d’anar augmentant el nostre programa, amb número, diversitat i assumint el repte de dotar-lo de més exigència interpretativa, S’hi incorporen les danses: Jota de la Ribera, El Mortitxol, Danses araneses, De la mort i de l’amor i de Nit sota el gessamí, aquestes dues últimes són danses de creació.

2000-2001
Desè aniversari. D’inici es representa l’espectacle “Les nostres danses tradicionals” el qual va ésser la primera posada en escena pel grup. De cloenda es presenta l’espectacle “Danses dels països catalans” que s’hi incorpora el ballet en un acte “El Carnestoltes”.

2005
Descens considerable de l’actiu de balladors. Obliga a reconsiderar el programa adequant-lo a les noves disponibilitats. Es treballa des de llavors en la creació de programes de menys envergadura.