Esbart Dansaire de Vilanova del Camí

Publicado en Popular i Tradicionals

Contacte:
Josep Alemany - President
Josep Anton Berenguer - Direcció Artística
T. 669 46 15 71
T. 669 82 59 84
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.esbartvilanovadelcami.net
L’Esbart Dansaire Vilanova del Camí tot i tenir seccions de ball tant juvenil i infantil és de caire totalment cultural. Tot i això, l’esbart realitza per a les seccions abans anomenades com per a la resta de l’esbart, activitats com poden ser colònies, excursions i sortides d’esbarjo en general.

Història: Un somni, una lluita, una realitat
A finals de 1990 i desprès del seu pas per l’Agrupació Folklòrica Igualadina, un grup de dansaires es reuneix per continuar fent el que sempre els hi havia agradat: ballar.
Mig en broma, mig seriosament, surt la idea de formar un esbart, idea que va anar agafant cos fins al punt que es manté una reunió amb el Sr. Vich, alcalde de Vilanova del Camí i la idea sembla encaixar perfectament en la política d'associacions del municipi.
Així doncs, el dia 6 de maig del 1991 neix oficialment l'Esbart Dansaire Vilanova del Camí amb la signatura de l’acta de constitució d’aquesta entitat.

Com a totes les entitats, els inicis són plens de dificultats i problemes, però amb tot l'esforç i l’ il·lusió de la gent que forma l’esbart, es realitza la primera actuació el 21 d’Abril de 1991 a Sta. Margarida de Montbui, amb vestuari cedit per l'esbart de Jorba i l’esbart de Carme, als quals, des d'aquí, volem donar les gràcies per la seva desinteressada i inestimable col·laboració.

S’arriba a l’11 de setembre de 1991, on l’esbart efectua el seu primer festival de danses catalanes amb un èxit més que satisfactori i es decideix que el dia 11 de setembre sigui el dia triat per fer el festival anual de danses catalanes i la gent de Vilanova del Camí pugui veure el treball assolit per l’esbart.

Als pocs anys i com a conseqüència del treball i del bon funcionament de l’esbart, es formen els grups infantil i juvenil. Amb aquest esdeveniment l’esbart s'assegura una cosa: el futur.
Així mateix, el cos de dansa va creixent per la incorporació de nous balladors, podent realitzar l’11 de setembre de 1994, una de les aspiracions que tenia l’esbart com era l'estrena de les “GITANES DE RUBÍ”. A partir d'aquesta data i amb l’esforç que això suposa, l’esbart realitza cada any l'estrena de noves danses, la gran majoria del coreògraf ALBERT SANS.

L’any 2000 i amb motiu del 10è aniversari, es realitzen diferents actes culturals: una exposició fotogràfica de l'historia de l’esbart, l’actuació d’un grup polonès de dansa, un festival de dansa amb les actuacions conjuntes amb un esbart de Barcelona i el festival de l’11 de setembre.
El 2004, de la mà d’Eugeni Estrada com a director del cos de dansa, s’incorpora l'espectacle Esdancamí, sis de les coreografies més innovadores del repertori actual de Dansa Catalana.

Els anys 2006-2009, l’Esbart rep l’inestimable col·laboració de la mestra ROSER RUBÍ, directora de la escola de dansa DELL’ARTE. Gràcies a aquesta col·aboració l’esbart ofereix a la revetlla de Sant Joan, NIT DE FOC i a finals del 2008 l’espectacle: TONS, SONS I PARAULES (Elements), amb una acollida espectacular i amb molt bones crítiques pel públic en general.

Arribem al final del recorregut. Avui podem dir que allò que somiàrem fa 18 anys ja no és un somni, sinó una realitat i que de les dotze persones, ja passen de les setanta: ballant, altres organitzant, cosint, etc. i sempre desinteressadament.

És per tot això i a pesar dels problemes que puguin sorgir, que ara i després del temps, volem continuar mirant al futur, sense deixar de recordar el passat, perquè sabem que en un temps no molt llunyà hi haurà alguns que continuaran la nostra tasca amb la finalitat de que perduri el que realment és important: l’Esbart Dansaire Vilanova del Camí.