Ball de Diables de la Llacuna

Publicado en Diables

Contacte:
Frederic Herrero - President
T. 661 03 13 00
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

 

El Ball de Diables de La Llacuna va néixer l'any 2001, amb l'objectiu principal de fomentar el model tradicional de diables, prenen com a model el de l'Anoia/Penedès. Aquest tipus es diferencia amb la resta de colles actuals en que es representa una lluita teatralitzada entre el bé i el mal.

A partir de l'existència d'aquesta representació o ball parlat, els balls de diables del tipus que anomenem 'penedesenc' s'organitzen en colles formades per un nombre determinat de components, amb uns personatges predefinits que bàsicament són Llucifer, la diablessa, l'àngel i l'arcàngel Sant Miquel i la resta de diables.

Els vestits dels diables són iguals, menys els de Llucifer i la diablessa, que porten una indumentària que els identifica. Llucifer porta capa i un barret amb banyes i la diablessa, amb faldilles i barret, és interpretada per un home. L'àngel i l'arcàngel van vestits de blanc, amb un escut i una espasa a la mà o bé amb una llança.

Cada diable porta una maça, a excepció del Llucifer i la diablessa, que porten uns ceptrots o ceptres, en el quals poden col.locar un bon nombre de carretilles. Hi ha els encarregats de portar la pirotècnia que se situen darrera els tabalers.

Els balls de diables formen part de les comitives de festa major, juntament amb els gegants, els bastoners o altres danses. A més de la representació del ball parlat, els diables reciten versots satírics, que canvien cada any, sobre les persones i els esdeveniments que estan de més actualitat a la nostra població.
Evidentment, a banda de la funció protocol·lària i tradicional dels diables en cercaviles i representacions, no cal oblidar el típics correfocs de festa major que el Ball de diables de La Llacuna realitza amb espectacularitat, professionalitat i total seguretat.