Drac i Diables de Santa Margarida de Montbui

Publicado en Diables

Contacte:
Daniel Pola - President
T. 618 44 45 58
Daniel González - Publicitat i Relacions Exteriors
T. 676 14 62 89
http://diablesdemontbui.blogspot.com
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. 

A Santa Margarida de Montbui (nucli antic), un poble petit d’uns 300 habitants a l’any 1983, hi havia un grup de joves que s’anomenaven Col·lectiu d’Artistes Locals. Aquest col·lectiu de joves organitzava exposicions de pintures per la Festa Major, concursos de pintura ràpida, etc... (happenings sorpresa i festivals de música folk)

Pel novembre de 1983, van començar a donar vida a una idea que feia temps que dos membres d’aquest grup portaven al cap. Realitzar, fer un Drac. A imatge i semblança del que figurava al retaule de l’altar major de l’església per tal de que es pogués estrenar per la Festa Major de l’any següent (1984) i poder donar un nou interès a la festa del poble, que a més a més el representaria en les sortides que fes a altres poblacions.
Aquest primer Drac tindria a més a més un caire històric i tradicional del poble, ja que és igual al que marca el passatge de la vida de Santa Margarida (patrona de Montbui) en el moment en que se li apareix a les visions que va tenir quan estava empresonada a Antioquia apunt de ser martiritzada per ordre del governador d’aquella ciutat per tal de que renunciés a la seva fe cristiana.
Aquest Drac, barreja de serp amb ales i també fesomia oriental, va ser el punt de sortida per dur a terme la idea de que Montbui tingués el seu bestiari i així poder-lo mostrar arreu dels Països Catalans.

El bateig del primer Drac i estrena del grup de diables: la primera actuació

Per la festa major de Santa Margarida de Montbui (Nucli Antic) el dia 21 de juliol 1984 a 2/4 de 12 del migdia va tenir lloc a la plaça Major el bateig del Drac i paral·lelament també els grup de diables i el de música (gralles i tabals). Els padrins del nou Drac de Montbui van ser el Drac d’Igualada i el Drac de la Geltrú.
El primer acte va ser una cercavila pel poble juntament amb els Caps Grossos i Dimonis de Montbui, el Drac d’Igualada, el Drac de Vilanova i la Geltrú i el grup d’animació “La Gralla”.
També assistí a l’acte les càmeres de TV3 a instàncies del grup de joves, que van filmar tot l’esdeveniment.

Els vestits i la indumentària

La història del grup en aquest sentit es pot dividir en tres etapes bàsiques, cadascuna de les quals es diferència per diferents motius, ja sigui pel vestit, per la metodologia o les eines que usaven. La primera i la més curta va durar tan sols el primer any, la segona des de l’any 1985 fins el 1989 i la tercera, la més llarga, des del 1989 i fins al final.

Primera etapa (1984)

Els diables portaven una jaqueta de color verd amb una caputxa vermella d’on sobresortien unes banyes i uns pantalons negres amb una cua vermella de diable, les sabates no tenien rellevància. Feien servir unes forques dissenyades per ? i duien la cara pintada. La pirotècnia la duia una persona en una caixa hermètica, però era cada diable el que s’encarregava d’encendre’s el petard.
Els portadors del Drac duien pantalons verds, faixa negre, mocador al cap i una samarreta amb el dibuix del Drac. Eren el segon subgrup més nombrós després dels diables, ja que degut al pes del Drac havien de fer canvis amb molta freqüència.
En aquesta primera etapa, els músics anaven sense uniforme, però amb distintius del grup per tal de que fossin fàcilment reconeixibles. Només hi havia tabals, les gralles arribarien més endavant.

Segona etapa (1985 – 1989)

La segona etapa va des de l’any 1985? Fins el 1989? Any en que també s’estrena el segon drac.

Els pocs canvis en aquesta etapa afecta primer als diables, que passen a portar un vestit fet de roba de saca. El vestit podríem dir que era un mono de feina amb caputxa amb trossos de roba de colors enganxats. Es mantenen les forques anteriors, però es comencen a introduir poc a poc les forques “de pagès” típiques per agafar la palla. La pirotècnia la porten ara els diables en bosses de cuir.
També els músics canvien l’uniforme, fet degut en gran part a la incorporació dels grallers.

Tercera etapa (1989 – 1996)

L’any 1989 el grup ja era molt conegut arreu de Catalunya, motiu pel qual es va decidir ajustar la imatge al prestigi que tenia. S’unifiquen els criteris d’estil per a portadors, músics, pirotècnics i diables, però amb diferències notables entre ells.

Actualitat

El grup consta d’uns 40 components dividits entre diables, músics i portadors, pel que fa a la indumentària s’ha recuperat la de la tercera etapa, unificant criteris per a mantenir la imatge que te el grup. Com a novetat mes rellevant la construcció d’un nou drac, el qual fou batejat el 16/07/2010 a la plaça major del nucli antic.