Dessota, portadors d'imatgeria festiva d'Igualada

Publicado en Geganters i Capgrossos

Contacte:
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
http://www.dessota.cat


L'Associació Cultural Dessota, Portadors de la Imatgeria Festiva d'Igualada (PIFI) va néixer el 28 de maig de 2007 gràcies a l'impuls d'un grup d'igualadins que tenien la voluntat de fer ballar la imatgeria festiva igualadina per la Festa Major de Sant Bartomeu.

L'entitat sorgeix a partir de la fusió de les diferents colles de portadors que ja feien ballar cada una d'aquestes figures des de feia anys. Tots junts conformen una entitat de més d'un centenar de socis que s'ho passen bé portant gegants, l'àliga, capgrossos, gegantons... o bé tocant la gralla o el tabal per musicar cada ball.

Seria terrible que, d'aquí uns anys, diverses d'aquestes figures tant estimades les hagués de treure a ballar la brigada municipal o geganters de fora de la ciutat, perquè aquí no hi quedi cap voluntari que ho vulgui fer. De fet, potser, no seria estrany, perquè a Igualada encara sembla que tingui més prestigi ser espectador que no pas actor.

Dessota vol trencar aquesta dinàmica. La millor manera de viure la Festa Major és des de dins mateix de la festa. De tant endins que, fins i tot, no hi ha remordiments a l'hora de posar-se sota les faldilles de la geganta o remenar els baixos del Tonet.

Qui comparteixi aquesta voluntat festiva i també tingui ganes de posar-se 'dessota' d'alguna de les múltiples figures del patrimoni popular igualadí, pot trobar-nos a l'Espai Cívic Centre o posar-se en contacte amb nosaltres.