Capgrossos de Capellades

Publicado en Geganters i Capgrossos

Contacte:
Lydia Argelich - Cap de colla
T. 619 38 66 00
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
www.capdecap.anota.net


A Capellades els capgrossos tenen una llarga tradició, car se’n coneixen donacions del Sr. R. Llucià a mitjans del s. XIX, de la família Romanyà el 1899 i del Sr. M. Palet el 1967; també l’Ajuntament n’ha comprat en dues ocasions.

CAPGROSSOS DE CAPELLADES va ser formada a finals de l'any 1996 per un grup de persones que estimem els capgrossos, amb l'objectiu principal de “cuidar” i “treure a passejar” quantes vegades millor la gran quantitat de capgrossos que tenim a la vila, ja que a part dels 24 capgrossos municipals que guardem al nostre local, n'hi ha una dotzena més que pertanyen a entitats o particulars.

Dels capgrossos que nosaltres en tenim la tutela, en destaquem sobre tots els Centenaris (1899), de gran valor històric i que surten en comptades ocasions, i els pròpiament dits Capgrossos de Capellades, que són els que sentim més "nostres", ja que podem dir que l’ entitat neix a partir de la seva construcció, i són els que actualment portem i mitjançant els quals donem a conèixer la nostra vila arreu.

Són 4 parelles de capgrossos que simbolitzen els orígens, el treball, les festes i el futur del poble, i van ser construïts, per encàrrec de l'Ajuntament, amb polièster i fibra de vidre als tallers de Fil i Canya de Capellades entre 1994 i 1996, sota la direcció de l'artista capelladí Antoni Argelich.

La idea és que algunes d’aquestes parelles tinguint “descendència” i per això durant l’any 2002 vàrem construir al nostre taller els dos primers “fills” d’una de les parelles grans (els Capellonets).

El grup està format majoritàriament per adults i també per nens, que pugen amb tanta empenta o més que els propis adults. Estem inscrits des del 1997 en el Registre d’Entitats de la Generalitat de Catalunya, i pertanyem des del 1998 a l'Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya on treballem per el mon geganter desde la seva “Comissió de Capgrossos”