Gegants de Capellades

Publicado en Geganters i Capgrossos

Contacte:
Ramón Roca
T. 679 99 49 08
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
http://gegants.capellades.net
Sembla que el Sebastià i la Dorotea no varen ser els primers gegants que va tenir Capellades, però tot i així la seva antiguitat és remarcable. Van ser construïts l’any 1899 a Barcelona. havien tingut dos nans que els feien companyia, però fa temps que van desaparèixer. També tenien dos germans, fets del mateix motllo, que van anar a parar a Rupit. Quan els Gegants capelladins van complir cent anys, els germans van venir a la seva festa del Centenari

En els seus inicis, el gegant havia vestit de conseller i la geganta segons la moda de l’època.

L'any 1999 per a celebrar el centenari, es van fer diversos actes, i un grup de dones de Capellades els va confeccionar uns nous vestits, molt vistosos i elegants.

Coincidint amb el Centenari dels Gegants es va decidir fer una recerca de documentació i fotografies sobre la parella.
Després, hi hagué una consulta popular a les escoles, per escollir els seus noms, ja que només es coneixien com el Gegant i la Geganta. Els escolars van triar els noms de Sebastià i Dorotea perquè són els patrons de la vila. Un cop decidits els noms, es va fer una celebració pública de bateig, amb una gran festa on van participar 20 colles d’arreu de Catalunya.

L’any 2001 Capellades va acollir la IIa Mostra de Colles Geganteres de l’Anoia, amb uns estands firals amb representació de totes les colles anoienques. En ells exposaven la seva història, documentació i les sortides que realitzen cada any. També hi havia estands de constructors de gegants i capgrossos i professionals relacionats amb el sector.

El mes de setembre de l’any 2002 es va realitzar a la vila la Ia Trobada de Gegants i Capgrossos de les comarques  de l'Anoia, Penedès i Garraf, amb participació de la majoria de les colles de les dues Coordinadores

Una de les activitats que cada any realitza la Colla de Geganters de Capellades amb més il·lusió és la sortida que es fa en el decurs de les tradicionals Festes del Carrer. La celebració dura cinc dies, dividits en barris. El dimarts és el Barri del Gegant, un dels més grans. El Sebastià i la Dorotea són els convidats d’excepció a l’hora de ballar el típic Ball Pla.

També surten sempre en el decurs de la Festa Major de Capellades, en què a més a més conviden una colla de fora a participar de la festa.