Geganters i Grallers de Vilanova del Camí

Publicado en Grallers i Tabalers

Contacte:
Joan Vicenç Bernal - Cap de colla
T. 656 47 95 75
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Els objectius de la Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí, són bàsicament la divulgació de la tradició gegantera de Catalunya; la recuperació de la tradició musical catalana; el reforçament dels llaços d'amistat entre els pobles i donar a conèixer el poble de Vilanova arreu del mon. La Colla de Geganters i Grallers de Vilanova del Camí va néixer a l'any 1987, i va sorgir fruit del pensament de varies persones, que tenien la intenció de fer alguna cosa per la que se'ns coneixes arreu de Catalunya, alguna cosa amb la que el poble de Vilanova s'hi pogués engrescar, ja que a nivell cultural no hi havia gaires entitats que sortissin a realitzar les seves activitats fora del municipi.

El tècnic de Joventut Sr. Sebastián Vergara i el Regidor de Cultura Sr. Josep Minguet durant la legislatura de l'any 1988, van ser els que van promoure la realització dels primers Gegants, principalment el “Sebas”, va donar vida a aquestes singulars cares que coneixem amb els noms d'Odin i Fultiva, noms que es van triar entre tots els que havien proposat els alumnes de l'escola Joan Maragall.

Els gegants van ser batejats al mes de juny de 1988 i van tenir com a padrins a la Colla de Gegants d'Olesa de Montserrat.

A partir d'aquest moment es va tenir que formar la Colla, el grup de persones que havien de portar els gegants, ja que, paradoxalment, primer es van crear els gegants i desprès la Colla.

El primer Cap de Colla va ser el Sr. Jaume Alonso, qui va impulsar la consolidació de la Colla i que mica en mica va anar creixent.

Van començar les sortides dels Gegants pels pobles del voltant i de seguida es van adonar que per ballar fan falta dues coses primordials: la principal és la música i l'altra, el transport.

Es van posar dues fites, la creació d'un Grup de Grallers i solucionar el problema del transport.

El dia 9 de febrer de 1993 es van reunir els senyors Josep Minguet, Josep Vicenç González, Andreu Pedregosa i Joan Vicenç Bernal, i van signar l'acta de constitució d'aquesta Entitat i es van registrar els Estatuts a la Direcció General de Dret i d'Entitats Jurídiques del Departament de la Generalitat de Catalunya.

Finalment es van a aconseguir les dues fites i va ser a partir d'aquell moment quant la Colla de Geganters i Grallers i amb el suport de l'Ajuntament de Vilanova del Camí, comença a fer sortides regulars per tot Catalunya.

A l'any 1995, durant els actes de celebració de la vuitena edició de la Trobada Gegantera a Vilanova del Camí, es va presentar en societat el nou gegantó de la Colla, el "Paquillo", realitzat entre d'altres persones, per l'Andreu Pedregosa. Aquest gegantó representa un personatge real prou conegut per la gent del nostre poble, i que li ha donat el seu nom i bona part de la seva fesomia.

Les activitats anuals de la Colla, es centren en, aproximadament, unes 10 sortides per diferents pobles de Catalunya.

Aquest any ja s'han fet les sortides de Sant Joan de Mediona, La Llacuna, Vallbona d'Anoia, Masquefa i mes recentment, el 24 i 25 de Maig, la Trobada a la Ciutat Gegantera de Catalunya 2008 en Sant Vicenç dels Horts.

Encara ens queden algunes sortides pròximes a fer com són l'actuació en la festa del Col•legi Marta Mata de Vilanova, al juliol la trobada de Gegants al Barri Santa Caterina d'Igualada i l’animació de les Festes del Barri de la Pau a Vilanova. Al setembre anirem a la Trobada de Gegants de Calella. Com a fita més important per la nostra Colla és la XX Trobada de Gegants a Vilanova del Camí, del 7 de setembre de 2008, amb diferents colles de gegants de la comarca i de Catalunya..